Sandro Botticelli'nin “La Primavera” Tablosu

Sandro Botticelli'nin “La Primavera” Tablosu

15. Yüzyıl Sonları Floransa

300 yıldır Floransa Cumhuriyeti'ni yöneten Medici ailesi, bankacılık yaparak büyük bir servet kazanmıştır. Servetlerinin bir kısmını sanata ve bilime ayırmaya karar verirler. Böylece Rönesans'ın fitili ateşlenmiş olur.

Medicilerin desteğiyle birçok sanatçı ve bilim insanı bu dönemde altın çağını yaşar. Rafael, Michelangelo, Botticelli, Leonardo da Vinci, Galileo gibi isimleri sayabiliriz.


Düşünün ki; insanlık tarihine katkılarından dolayı 500 senedir unutulmayan bu kişilerin hepsini, 1400'lerin sonlarında, Floransa sokaklarında rastlayabilirdiniz...


Lorenzo de Medici dönemi, hem Rönesans'ın hem de Floransa Cumhuriyeti'nin en parlak dönemidir. Bu yüzden ona "Lorenzo Magnifico" (Muhteşem Lorenzo) lakabı verilmiştir (tıpkı muhteşem Süleyman gibi).   


Lorenzo'nun kuzeni Pierfrancesco de Medici ile Lombardia Lordu'nun kızı Semiramide Appiani evlenmeye karar verirler. Lorenzo, kuzenine güzel bir düğün hediyesi vermek ister ve kardeşi Giuliano'nun yakın arkadaşı Sandro Botticelli'ye bir tablo sipariş eder.



Bu tablo, onların yaşayacağı Villa di Castello'nun yatak odasını süsleyecektir.




https://trueshepherdco.com/primavera
https://trueshepherdco.com/primavera

Botticelli de, zamanın diğer ressamları gibi Medici ailesinden destek almakta ve sık sık ailenin sarayına konuk olmaktadır. Medicilerin konukları arasında sadece ressamlar değil, zamanın önemli bilim insanları da yer almaktadır. Örneğin Leonardo da Vinci, Galileo, Amerigo Vespucci gibi...

Amerigo Vespucci'nin kuzeni Marco ile evli olan Simonetta Vespucci, Rönesans'ın en güzel kadınlarından biridir. Medici ailesi tarafından verilen davetlere sıklıkla katılan Simonetta, iki çok yakın arkadaşın aklını başından alır: Giuliano de Medici ve Sandro Botticelli. Genç yaşta bir suikast sonucu hayatını kaybeden Giuliano'nun, Simonetta ile bir ilişki yaşadığı rivayet edilir.

Botticelli ise, Simonetta'ya fena aşık olmuştur. Ancak onunla hiçbir zaman birlikte olmamıştır. Ta ki ölene kadar.

Evet, Botticelli ancak ölünce aşkına kavuşur. Çünkü, Simonetta'nın ayak ucuna gömülmeyi vasiyet etmiştir. 1510 yılında, Simonetta'nın ölümünden 30 yıl sonra ölünce, vasiyeti yerine getirilmiş, ve büyük ressam, büyük aşkının ayak ucuna gömülmüştür. Bugün Floransa'da San Salvatore Kilisesi'nde, aşkının ayak ucunda mezarı bulunur.

Simonetta her güzel kadın gibi şanssızdır. 23 yaşında tüberkülozdan ölür. Botticelli, onun ölümünden sonra inzivaya çekilir ve yaptığı birçok eserde onu tasvir eder. Venüs'ün Doğuşu ve Primavera'daki kadın figürleri hepsi Simonetta'yı çağrıştırır.