İç Anadolu Bölgesi Sivas Cezaevi Hereke Halısı
Ölçü 4,62 m2 En Boy 172 X 272 cm
"19. yüzyıldan sonra İç Anadolu Bölgesi'nde, Sivas İli şehir merkezinde çeşitli atölyelerde yeni bir tip halı üretilmeye başlandı. Bu halılara Atölye tipi halılar denildi ve Hereke halısı kalitesinde dokundu. 1949 yılından sonra ise sadece Sivas Yarı Açık Cezaevi'nde dokunmaya başlandı.
Bu halı 5968 sicil numarasıyla Sivas Yarı Açık Cezaevi'nde 60x60 yüksek kalitede 1980'li yılların başında dokundu. Yani halının 1 dm²'sinde 3600 ilme vardır. Halı, 168120 ilme atılarak oluşturulmuştur. Bu halı üretilirken bir tezgahta 3 kadın mahkum adil ücret alarak çalıştı.
Halı dokunurken günde ortalama 10,000 ilme atılmıştır ve ortalama 61 cm dokunmuştur. Halının zemininde gül kurusu, lacivert ve beyaz renkler kullanılmıştır. Desenlerinde kiremit, kan kırmızısı, yeşil, pembe, bakır, deve tüyü, portakal olmak üzere 18 farklı renk ve tonu kullanılmıştır.
Halı zemini karelere bölünmüş ve içine yerleştirilen motifler birbirlerine sarmaşıklarla birleştirilmiştir. Anadolu'da bolluk ve bereket anlamında kullanılan nar meyvesi, hatayi, rumi ve Türk çiçekleri ile bezenmiştir. Bu halıda kullanılan nar motifinin 16. yüzyıldan sonra Avrupa'da Rönesans Papazlarının kıyafetlerinde ve her türlü tekstilde kullanıldığı bilinmektedir. Kullanılan motiflerden bazıları hatayi, rumi, penç, goncagül, sarmaşık, gül, bahar dalı, nar ve lotus çiçeğidir. Ürünlerin fotoğraf çekimleri sırasında ışık farklılıklarından dolayı, fotoğraf ile gerçek ürün arasında renk tonları farklılıkları olabilir. Bazı ürünler hiç kullanılmadan uzun yıllar sandıklarda saklanmış, bazıları ise kullanılmış olabilir. Ürünlerin bazı yerlerine yıllar içinde küçük tamirler yapılmış olabilir, buna karşın bazı yerlerine de orijinalliğini bozmamak adına dokunulmamıştır. Bu gibi durumları resimlerde mümkün olduğunca sizlere yansıtmaya çalıştık. Ürününüzü satın alırken bu küçük detaylara lütfen dikkat ediniz. Detaylı bilgi almak için lütfen bizimle irtibata geçiniz."